Het verhaal van de drie generaties van MVKV

Deze plaatsing speelt een rode draad in mijn vaders carriere. Hij werkt daar de langste tijd van al zijn plaatsingen. Mijn ouders verhuizen zelfs van Leiden naar Katwijk vanwege deze plaatsing. Naast het kamp wordt ik geboren en in het kapelletje van het MVKV ben ik gedoopt. Pa werkt er van 19-11-1962 tot 3-2-1967 als Schrijver 1e klasse bij Bureau Commandement/administratie. Vervolgens is hij er als korporaal van 18-8-1969 tot 10-11-1975 verbonden aan Squadron 320. En ten slotte beeindigd hij er zijn carriere in Nederland, voordat hij naar het Midden Oosten gaat, als Luitenant ter Zee oudste categorie, als Hoofd Personeelsdienst van het kamp.

 

Drie is een magisch nummer dat mijn familie verbindt met 'Valkenburg'. Zoals beschreven is mijn vader er driemaal geplaatst. Maar, mijn vader had er niet kunnen werken als mijn opa, van moederskant, er niet was geweest. Na de voedseltochten naar Noord Holland die hij maakt in de hongerwinter van '44 en '45, aanvaard hij in '46 en '47 iedere dag de tocht ter voet van Leiden naar Valkenburg. Hij werkt er in die tijd als grondbewerker. Hij heeft ervoor gezorgd dat de start- en landingsbanen konden worden aangelegd. In 1947 wordt het vliegveld officieel overgeheveld naar de Koninklijke Marine. Daardoor is mijn opa er ook indirect voor verantwoordelijk dat ik, nadat de KM er in 2006 vertrekt, er bij toeval in hun oude gebouwen ben gaan werken. Ik werk in Sirius, kantorencomplex van asielzoekerscentrum Katwijk.

Werkpas van opa de Haan op 'Vliegtuigpark Valkenburg', 1946.

YouTube in Sirius bij de flight simulator en in de cafetaria.

Anno 2013 werk ik op het voormalig marinevliegkamp valkenburg. In heb mogelijkheid benut een tweetal fimpjes te schieten over hoe het gebouw van de geheime dienst (Sirius) en het eetgebouw er momenteel uitzien. Bekijk nog eens de flight simulator ruimte en het restaurant.

Bezoek Valkenburg (31-1-2013)

MVKV

Parallelle Wereld, Marinevliegkamp Valkenburg, 1966

04-02-2013 01:08
Zoals vaak, ga ik vandaag naar mijn werk, althans mijn werkomgeving. Ik werk namelijk niet. Dat wil zeggen, ik werk aan mijn boek en daarom ben ik hier op mijn vrije dag. Samen met een oud-collega van mijn vader, bezoek ik voormalig Marinevliegkamp Valkenburg . Het zal een ervaring worden die ik...

'Terg mij niet'

~

‘Bij beschikking van de Minister van Marine van 25 april 1950 onder nummer 211879, alsmede op advies van de Hoge Raad van Adel, werd bepaald dat vanaf 30 mei 1952 het MVKV gemachtigd is tot het voeren van een (wapen) embleem. Embleemspreuk in Latijnse Letters: ne lacessiveris me, oftewel Terg mij niet.’

 

 

 

Quote

Drie is het nummer. Drie familiegeneraties werken op Valkenburg en mijn hoofdpersoon, mijn vader, werkt er ook drie keer.

Iedere dag als ik op werk ben, wordt ik eraan herinnert dat dit marineterrein was. En iedere dag dag dat ik werk zie ik in de verte de grote hangar waar de succesvolle musical ‘Soldaat van Oranje’ speelt. Daar ben ik tweemaal geweest. Prachtig. Ik moet er nog een derde keer heen. Ik bedenk me dat de breed uitgesponnen heldendaden van Erik Hazelhoff zich letterlijk afspelen op een stukje grond met grote geschiedkundie waarde. Iedereen moet dat weten. Ik heb het niet over de Duitse aanval op het vliegveld en de strijd van de Fallschirmjäger tegen het 4e Regiment infanterie, nee, ik heb het over mijn opa die daar nat van het zweet of de regen, of bibberend van de kou, in de grond aan het ploeteren was. Hij maakte het mogelijk dat de marine daar serieus haar taken kon gaan verrichten. Door mijn opa heeft mijn vader in Valkenburg kunnen werken. Daardoor ben ik vlak naast het kamp geboren en op het terrein gedoopt. Door de marine, door het verlaten van het kamp, is de situatie ontstaan dat ik, o speling van het lot, bij toeval ben gaan werken in hun oude verlaten gebouwen ‘op Valkenburg’.

Dankzij de schep van mijn opa in 1946, kak ik nu vluchtelingen begeleiden naar een goede integratie en toekomst in Nederland (of land van herkomst). Deze inleiding van het MVKV is een eerbetoon aan mannen als mijn opa.