Hr. Ms. De Zeven Provincien

(Foto: collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie.)

'De Zeven', gelegen in de natuurlijke Bieb il-Beit kreek, of de Grote Haven van Valletta, Malta.

Op de rotsachtige schiereilanden rondom de kreek zijn de machtige bastions van

Valletta, L-Isla en Il-Birgu gebouwd. (Let op het detail van de man in de raamopening.)

Op deze kruiser  vaart mijn vader in het middellandse Zeegebied van 30 mei 1961 tot 24 april 1962.

Passagieren

Barcelona, Plaça Catalunya, één van de eerste kleurenfoto's van mijn vader.

Pa, centraal poserend tijdens het passagieren in Malta.

Wat het verhaal achter dit tafereel is, is mij onbekend. Pa en collega's

staan achter- en werken in een Antwerpse kroeg. De jonge Schrijver

is hier druk in de weer met de biertap. Van deze avond is een kleine

fotoreeks gemaakt, het is duidelijk dat het een gezellige avond was.

Quote

Op de site staat ook een oproep die me aanvankelijk niet veel zei maar die me bij herhaald lezen van de historie van het schip,

steeds meer ontroert.

‘Waar is iedereen ? Waar zijn alle mijn maten ? Ik mis jullie. Frans.’

Frans zat in 1953 op het schip…

Rangonderscheidingstekens

Op de ZEPROV werk pa als Schrijver 1e klasse.

Hr. Mr. De Zeven Provinciën op land afstevenend.

Fotogalerij: Hr. Ms. Zeven Provinciën

 Quote

Na wat meer speurwerk kom ik een prachtige foto van de Hr. Ms. De Zeven Provinciën tegen, gelegen in de Bieb il-Beit kreek, of de Grote Haven. Op de rotsachtige schiereilanden rondom de kreek zijn de machtige bastions van Valletta, L-Isla en Il-Birgu gebouwd. Ik schrik want ik herken de plek feilloos. De toenmalige fotograaf staat op nagenoeg dezelfde plek waar ik een paar maanden geleden ook stond en waar mijn collega een foto van mij heeft gemaakt. Mijn focuspunt is Fort St. Michael dat tegenover Valletta op L-Isla ligt. In de diepte 'achter mij' ligt de Hr. Ms. De Zeven Provinciën voor het fort. 'Ik sta' voor De Zeven. Ongeveer honderd meter voor het schip roeien een aantal Maltezer vissersbootjes, de Dghajas, dat is de afbeelding op de ansichtkaart aan mijn moeder. Precies 60 jaar later 'kijk ik' naar mijn 20 jarige vader. Hij staat op het achterdek, denk ik. Hoe bizar en mooi. Wellicht is dit het mysterie, wie weet. Insjallah!

  

Wapen Hr. Ms. De Zeven Provincien

~

Quote

In de periode aan boord van de Zeven komt pa ook tweemaal te laat terug van passagieren in het buitenland, kennelijk niet in beschonken toestand want daar worden geen meldingen van gemaakt. De eerste maal is hij maar liefst vijfeneenhalf uur te laat terug waar hij tien dagen licht arrest met acht dagen strafdienst à twee uur per dag voor krijgt. Een maand daarna komt hij drieënhalf uur te laat terug wat hem op drie dagen verzwaard arrest komt te staan. Navenant en cumulatief neemt de strafmaatregel toe.

De verstekeling van Sidi bel-Abbes

Door: Peter Geerlings

17-01-2013 23:07
Dankzij een toegeworpen reistas met burgerkleren,‘stoute schoenen’ en bij elkaar geschraapte moed, loopt een jonge Fries rustig van boord van de Nederlandse marinekruiser Hr. Ms. De Zeven Provinciën. Dit zijn zijn laatste stappen van een hachelijk avontuur. Het is maart 1956 en de Friese Jelle Bakker is geen marineman maar een deserteur uit het vreemdelingenlegioen. Met behulp van een aantal...

Het Ongeluk van Messina

Een van de verhalen van De Zeven gaat over de doden en gewonden die vallen tijdens een zware storm in 1966. Ik besteed kort aandacht aan dit verhaal in mijn boek. Hierbij een link naar een verhelderende beschrijving van het tragische voorval, opgetekend door Karel Verhoosel, oud-collega van mijn vader en toentertijd toelis aan boord. (Derde artikel op de webpagina.)