Varen onder NAVO-vlag

Standing Naval Force Atlantic (Stanavforlant), het maritieme NAVO verbond, waarvan de schepen in multi-nationaal verband met elkaar trainen en de Russen schaduwen. Mijn vader is op de Hr. Ms. Overijssel geplaatst van 28-4-1980 tot 5-9-1980.

Haakonsvern

De Stanavforlant schepen aan de kade in het Noorse Haakonsvern, het Den Helder van de Noorse vloot

Marine-kunst van de Overijssel

 

Veel marinemensen zullen dit kunstwerkje wel herkennen. Gemaakt van een granaathuls en in dit geval beslagen met herinneringsplaatjes en Engelse Pencemunten, is hier door een metaalbewerker, een mooie, grote, asbak gemaakt. Ik kan me niet herinneren dat het ding ooit echt is gebruikt in ons huishouden maar het heeft na aanschaf altijd wel ergens in de huis- of studeerkamer gestaan.

Hr. Ms. Overijssel op land afstevenend

 

 

Quote

Op zijn typische nuchtere en relativerende manier schrijft pa op 30 juni 1980, hij heeft mijn verjaardag 5 dagen geleden gemist, over de Russische vloot en de acties van Stanafvorlant: '...alles is nu onzeker. We weten alleen dat er een Russische vloot vanaf het noorden van Rusland richting Middellandse Zee gaat en een andere Russische vloot vanaf de Middellandse Zee richting het noorden gaat. Nu pakken wij de Russen van het noorden op, om te schaduwen. Allemaal kinderspel maar het hoort ernu eenmaal bij. We vertrekken na het olieladen gelijk uit Bodo (Noorwegen) richting IJsland want daar zitten ze in de buurt en dan blijven we ze volgen tot ze uit "ons" gebied zijn, dan nemen andere schepen het weer over. Nu weet je evenveel als ik.

Wapenschild Hr. Ms. Overijssel

~