Hr. Ms. Hertog Hendrik

 Op dit voormalig logementsschip (wachtschip), is mijn vader als Schrijver 1e klasse

van 30 januari tot 29 mei 1961 geplaatst.

Na de Tweede Wereldoorlog wordt het schip als Flakschiff Ariadne in het Duitse Wilhelmshaven

intact aangetroffen. In Nederland wordt het wederom omgebouwd tot een logementschip.

 

Het geheim van de adelborsten: Het Assaut

Door: Peter Geerlings

18-01-2013 14:02
Ieder jaar vindt er in Den Helder een groots driedaags gala, het Assaut, plaats voor de officieren in opleiding van het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM). Naast de feeën en trollen, de dates van de adelborsten en dat zijn de militairen in opleiding, is er voor gewone burgers geen plaats op dit feest. De terminologie doet aan als een anachronistisch sprookje maar voor de huidige elite van...

Fotogalerij: Hr. Ms. Hertog Hendrik

Onderdelen 1 - 7 van 7

Quote

De eerste dagen gelooft hij zijn ogen niet. Het is, zoals Harry Mulisch in Het Stenen Bruidsbed nog maar een paar jaar voor deze dagen beschrijft, alsof zijn ziel nog niet is gearriveerd. ‘De ziel gaat te paard,’ aldus Harry. Daarom heeft de mens in een tijd met snelle vervoersmiddelen, moeite om nieuwe situaties meteen in werkelijkheid tot zich te nemen. Pa is met de trein gekomen, dat zijn veel meer paardenkrachten dan een enkel paard. Eén paard één ziel. De omstandigheden aan boord zijn niet wat hij verwachte. Wat hij wel voor ogen had weet hij niet maar niet dit.

Wapen Hr. Ms. Hertog Hendrik

~

Quote

En zo is er ook het feest in 1961, precies in de tijd dat mijn vader er geplaatst is. De hondenwacht was al ingefluisterd die dagen coulanter te zijn. ‘Beschonken adelborsten kunnen het schip op komen met illegale gasten, zoals buitenlandse adelborsten en of hun feeën.’ Feeën? Jawel dat zijn hun dates, meisjes welteverstaan. Bij studentenvereniging Minerva in mijn eigen Leiden heb ik vaak de term ‘matrasjes’ gehoord.  Pa heeft dat weekend geen wacht en is zodoende thuis in Minervaans Leiden, ook hij heeft het gezellig met broer Bart en vriend Ben. Maandagochtend hoort hij hoe het er in het weekend aan toe is gegaan van collega’s.

Rangonderscheidings

tekens

 

Gedurende de plaatsing op dit schip is mijn vader Schrijver 1e klasse.